Fordonsbelysning – Regler & lagar

För att kunna åka ut på vägarna med din bil, lastbil eller annat fordon så krävs det att du har rätt fordonsbelysning. Regler och lagar kan vara både tråkigt och svårt att förstå, vi vet. Därför kommer vi på denna sida hjälpa dig att reda ut vilka olika belysningar det finns och vad du måste ha koll på ute i trafiken.

Vad är fordonsbelysning?

Fordonsbelysning är all den belysning som du har på ditt fordon, både utvändigt och invändigt. Syftet är att belysningen ska lysa upp vägarna både för din skull som kör, men också för dina medtrafikanters skull så att de ser dig. Det finns olika typer av fordonsbelysning och några som är experter inom det området är comp-lux.se. Om du är i behov av att köpa ny fordonsbelysning eller vill ha expertrådgivning hjälper de dig med allt från lastbils-lampor till belysning till bil. På deras sida kan du även lära dig om olika fördelar och hur du ska tänka kring montering av respektive belysning. Men vad finns det egentligen för olika typer av fordonsbelysning?

Olika typer av fordonsbelysning

Beroende på väglag, väderförhållande och tid på dygnet så används belysningarna på olika sätt. Det finns regler som du måste följa och det är därför viktigt att du väljer rätt typ av fordonsbelysning så du inte riskerar böter. Om du är osäker på vissa regler kan du alltid besöka Transportstyrelsen. Här nedan kommer förklaringar till de vanligaste beslysningarna.

Helljus/halvljus


Helljus och halvljus är olika typer av fordonsbelysning som finns på fordonets framsida. Syftet med halvljuset är att lysa upp vägen samt göra fordonet synligt för andra. I Sverige finns en lag som säger att ett fordon måste ha belysning ute på vägarna, och då används oftast halvljus i första hand.

Helljus används sedan som ett komplement om halvljuset inte räcker till, exempelvis när det är mörkt ute. Helljuset är det starkaste ljuset på ett fordon och det är viktigt att de används rätt då man absolut inte får blända andra förare med sitt helljus. Så fort ditt fordon möter ett annat fordon på vägen måste ett helljus stängas av.

Varselljus/dimljus


Varselljus går att jämföras med halvljus, då de har liknande funktioner. Syftet med varselljus är att lysa upp vägarna när det är goda siktförhållanden under dagtid. Om det är dåligt väder ute i form av t.ex. dimma, så kan dimljus istället användas.

Ett fordons dimljus finns både framtill och baktill. Syftet med de bakre dimljusen är att göra ditt fordon synligt för andra förare. Det finns regler för hur halvljus, dimljus och varselljus får kombineras. Det är förbjudet att kombinera dimljus med både halvljus och varselljus, men i vissa fall kan det vara tillåtet att ersätta halvljus med dimljus eller varselljus.

Parkeringsljus


Parkeringsljus är en form av fordonsbelysning som används när du ska parkera ditt fordon vid dåligt siktförhållande. Om du parkerar vid en vägkant och det är dåligt väder/mörkt ute så bör du använda parkeringsljus, om det inte är så att det finns annan vägbelysning.

Det är tillåtet att kombinera parkeringsljus tillsammans med halvljus, dimljus eller varselljus. Det kan även fungera som komplement om t.ex. fordonets ena halvljuslampa gått sönder.

Varningsljus/blixtljus


Blixtljus, saftblandare och varningslykta är olika begrepp som beskriver varningsljus. Det är något som används för att varna andra trafikanter ute på vägarna. Reglerna kring användningen av dessa är att de endast får användas för att varna för hinder och fara.

När det gäller användningen av varningsljus till arbetsfordon så ser reglerna lite olika ut. Det är tillåtet att använda varningsljus i samband med t.ex. eskort av annan transport. Hos Transportstyrelsen finns förtydligande kring dessa regler.

Extraljus – Bil och lastbil & buss

Något som är vanligt att montera på både bilar, lastbilar och bussar är extraljus. Det är en form av fordonsbelysning som kompletterar helljuset, vars syfte är att lysa upp vägarna mer. Det finns en lag som säger att alla de extraljus som du använder på ditt fordon måste vara E-godkända.

Det kan vara en bra idé att rusta ditt fordon med extra belysning om det är så att du exempelvis ofta är ute på vägarna när det är mörkt eller i samband med dåligt siktförhållande. Extraljusen kan då hjälpa dig att se mycket bättre och upptäcka farliga hinder i tid. Men som sagt, se till att lamporna du köper då är E-godkända.

LED ramp – Ett bra alternativ som arbetsbelysning

En variant av extraljus är en LED ramp, även kallad LED ljusramp. Det finns många fördelar med LED-teknik, då de främst har en positiv påverkan på miljön. Om du är ute och kör mycket i mörker genom exempelvis ditt arbete så rekommenderar vi dig att utrusta ditt fordon med en LED ramp. En LED-ljusramp hjälper dig att synas bättre i trafiken och används även som arbetsljus, då de effektiviserar ditt arbete genom bättre sikt. Se bara till att din LED ramp är E-godkänd, så är de sedan fritt fram att montera och åka ut på vägarna.

Rätt fordonsbelysning kan rädda liv

Som du märker så finns en mängd med olika belysningar för ditt fordon. Det är viktigt att du alltid ser över din fordonsbelysning så att den fungerar, och att de följer reglerna kring rätt användning. Är du osäker på regler så kan du alltid besöka Transportstyrelsen. Märker du att det är någon lampa på ditt fordon som gått sönder så är det viktigt att du ser över det hos en verkstad, om du inte kan åtgärda problemet själv vill säga. Att använda rätt fordonsbelysning kan rädda både ditt och dina medtrafikanters liv.

Belysning släpvagn

Släpvagnens belysning drivs genom bilens elektriska system. En kontakt för släpvagnen är placerad nära bilens dragkrok, där du kopplar in släpvagnens elkabel. Så snart kabeln är kopplad, koordineras släpvagnens ljus och blinkers med bilens. Beroende på släpvagnens typ varierar kraven på nödvändig belysning. Till exempel kräver en enkel, obromsad båttrailer, som maximalt får köras i 30 km/h, tekniskt sett endast en LGF-skylt och blinkers för dagtidstrafik på offentliga vägar. Å andra sidan, större släpvagnar och dem som tillåts färdas i högre hastigheter, ställer högre krav på belysning.

Fordonsbelysning till husbil

Att resa med husbil innebär frihet, äventyr, och en hel del ansvar - särskilt när det gäller korrekt belysning. Belysning på en husbil är avgörande för att göra fordonet synligt och förståeligt i trafiken, samt för att säkerställa att medtrafikanter kan förutse dina rörelser på vägen. Se till att din husbil har korrekt placerade och fungerande framlyktor, bakljus, bromsljus, och blinkers. Och glöm inte de extra ljus som kan behövas vid körning i mörker eller dåligt väder, såsom dimljus och arbetsljus. Funderar du på att investera i en husbil? Läs mer om att köpa husbil.

Fordonsbelysning till husvagn

För att dra en husvagn säkert är det essentiellt att både dragfordonet och husvagnen är försedda med adekvat och fullt fungerande belysning. Förutom standardbelysningen - som bakljus, bromsljus, och blinkers - bör du även ha sidomarkeringar och, i vissa fall, takmarkeringsljus för att öka synligheten och göra din färd så säker som möjligt. Kolla alltid ljusens funktion innan avfärd och var extra noggrann vid körning i mörker, i dåligt väder, eller över längre distanser. Din belysning är inte bara en kommunikationsmetod med andra förare utan också en viktig säkerhetsåtgärd. Funderar du på att testa husvagnslivet? Läs mer om att köpa husvagn.

Välj rätt fordonsbelysning för säkerhet på vägen

Att välja rätt fordonsbelysning är avgörande för din säkerhet och andras på vägen. Men det är lika viktigt att se över din bilförsäkring för att skydda dig och ditt fordon vid olyckor och skador. Läs mer om hur du väljer den bästa bilförsäkringen och får rätt skydd för dina behov i vår artikel om välj rätt bilförsäkring. Det är ett viktigt steg för att säkerställa din trygghet på vägen.

Läs mer