Vad är fordonsbelysning?

Fordonsbelysning är all den belysning som du har på ditt fordon, både utvändigt och invändigt. Syftet är att belysningen ska lysa upp vägarna både för din skull som kör, men också för dina medtrafikanters skull så att de ser dig. Det finns olika typer av fordonsbelysning och några som är experter inom det området är comp-lux.se. Om du är i behov av att köpa ny fordonsbelysning eller vill ha expert-rådgivning hjälper de dig med allt från lastbils-lampor till belysning till bil. På deras sida kan du även läsa fördelar och hur du ska tänka kring montering av respektive belysning. Men vad finns det egentligen för olika typer av fordonsbelysning?

Olika typer av fordonsbelysning

Beroende på väglag, väderförhållande och tid på dygnet så används belysningarna på olika sätt. Det finns regler som du måste följa och det är därför viktigt att du väljer rätt typ av fordonsbelysning så du inte riskerar böter. Om du är osäker på vissa regler kan du alltid besöka Transportstyrelsen. Här nedan kommer förklaringar till de vanligaste beslysningarna.

Helljus/halvljus

Helljus och halvljus är olika typer av fordonsbelysning som finns på fordonets framsida. Syftet med halvljuset är att lysa upp vägen samt göra fordonet synligt för andra. I Sverige finns en lag som säger att ett fordon måste ha belysning ute på vägarna, och då används oftast halvljus i första hand.

Helljus används sedan som ett komplement om halvljuset inte räcker dig, exempelvis när det är mörkt ute. Helljuset är det starkaste ljuset på ett fordon och det är viktigt att de används rätt då man absolut inte får blända andra förare med sitt helljus. Så fort ditt fordon möter ett annat fordon på vägen måste ett helljus stängas av.

Varselljus/dimljus

Varselljus går att jämföras med halvljus, då de har liknande funktioner. Syftet med varselljus är att lysa upp vägarna när det är goda siktförhållanden under dagtid. Om det är dåligt väder ute i form av t.ex. dimma, så kan dimljus istället användas.

Ett fordons dimljus finns både framtill och baktill. Syftet med de bakre dimljusen är att göra ditt fordon synligt för andra förare. Det finns regler hur halvljus, dimljus och varselljus får kombineras. Det är förbjudet att kombinera dimljus med både halvljus och varselljus, men i vissa fall kan det vara tillåtet att ersätta halvljus med dimljus eller varselljus.

Parkeringsljus

Parkeringsljus är en form av fordonsbelysning som används när du ska parkera ditt fordon vid dåligt siktförhållande. Om du parkerar vid en vägkant och det är dåligt väder/mörkt ute så bör du använda parkeringsljus, om det inte är så att det finns annan vägbelysning.

Det är tillåtet att kombinera parkeringsljus tillsammans med halvljus, dimljus eller varselljus. Det kan även fungera som komplement om t.ex. fordonets ena halvljuslampa gått sönder.

Varningsljus/blixtljus

Blixtljus, saftblandare och varningslykta är olika begrepp som beskriver varningsljus. Det är något som används för att varna andra trafikanter ute på vägarna. Reglerna kring användningen av dessa är att de endast får användas för att varna för hinder och fara.

När det gäller användningen av varningsljus till arbetsfordon så ser reglerna lite olika ut. Det är tillåtet att använda varningsljus i samband med t.ex. eskort av annan transport. Hos Transportstyrelsen finns förtydligande kring dessa regler.

Extraljus – Bil och lastbil & buss

Något som är vanligt att montera på både bilar, lastbilar och bussar är extraljus. Det är en form av fordonsbelysning som kompletterar helljuset, vars syfte är att lysa upp vägarna mer. Det finns en lag som säger att alla de extraljus som du använder på ditt fordon måste vara E-godkända. Hos comp-lux.se kan du köpa e-godkända extraljus till din bil, lastbil eller buss. Där kan du även läsa mer om LED, Halogen och Xenon som är olika typer av extraljus.

Det kan vara en bra idé att rusta ditt fordon med extra belysning om det är så att du exempelvis ofta är ute på vägarna när det är mörkt eller i samband med dåligt siktförhållande. Extraljusen kan då hjälpa dig att se mycket bättre och upptäcka farliga hinder i tid. Men som sagt, se till att lamporna du köper då är E-godkända.

LED ramp – Ett bra alternativ som arbetsbelysning

En variant av extraljus är en LED ramp, även kallad LED ljusramp. Det finns många fördelar med LED-teknik, då de främst har en positiv påverkan på miljön. Om du är ute och kör mycket i mörker genom exempelvis ditt arbete så rekommenderar vi dig att utrusta ditt fordon med en LED ramp från comp-lux.se. En LED-ljusramp hjälper dig att synas bättre i trafiken och används även som arbetsljus, då de effektiviserar ditt arbete genom bättre sikt. Se bara till att din LED ramp är E-godkänd, så är de sedan fritt fram att montera och åka ut på vägarna.

Rätt fordonsbelysning kan rädda liv

Som du märker så finns en mängd med olika belysningar för ditt fordon. Det är viktigt att du alltid ser över din fordonsbelysning så att den fungerar, och att de följer reglerna kring rätt användning. Är du osäker på regler så kan du alltid besöka Transportstyrelsen. Märker du att det är någon lampa på ditt fordon som gått sönder så är det viktigt att du ser över det hos en verkstad, om du inte kan åtgärda problemet själv vill säga. Att använda rätt fordonsbelysning kan rädda både ditt och dina medtrafikanters liv.