Allt om husvagn

Det är en frihet att kunna ta med sig sitt boende vart du än tar dig och att upptäcka nya platser i din egen takt. Här hittar du allt om husvagnar, inklusive tips på vad du behöver tänka på vid husvagnsköp.

Modell och budget

Du bör tänka igenom vilken typ av husvagn som passar dina behov bäst. Är det en mindre modell för två personer eller en större för hela familjen?

När du har bestämt dig för vilken modell som passar dig bäst är det dags att titta på budgeten. Det finns många olika prisklasser och det kan vara bra att jämföra olika märken och modeller för att hitta den som passar just dig. Det finns en stor marknad för både nya och begagnade modeller.

Hitta återförsäljare för att köpa husvagn

Att välja rätt återförsäljare är lika viktigt som att välja rätt husvagn. Olika återförsäljare erbjuder skilda sortiment, priser och servicevillkor. Här följer en översikt över några populära försäljare och plattformar.

Fri-bo

Fri-bo är kända för sitt personliga engagemang och kundservice. De erbjuder en bred variation av husvagnar, både nya och begagnade, och lägger stor vikt vid att matcha rätt husvagn med kundens specifika behov.

 • Över 40 år i branschen
 • Återförsäljare av många olika märken

Backamo Husvagnscenter

Backamo Husvagnscenter har ett stort utbud. De erbjuder skräddarsydda lösningar för sina kunder med både försäljning och service under samma tak.

 • Familjeföretag
 • Säljer, köper, förmedlar och servar nya och begagnade modeller

Blocket

Blocket.se är en populär online-plattform för köp och försäljning av nya och begagnade husvagnar. De erbjuder ett brett urval från hela landet, vilket ger köpare möjligheten att jämföra olika modeller och priser på ett bekvämt och effektivt sätt.

 • Privata samt professionella återförsäljare
 • Nytt och begagnat i alla prisklasser – i hela landet

Så väljer du rätt

Möjligheterna är många. Med rätt information och lite erfterforskning kan du hitta den perfekta följeslagaren för dina äventyr. Följ dessa tips och hitta rätt husvagn för just dina behov:

 • Hur många är ni? Först och främst bör du fundera över hur många personer som kommer att använda den. Om du reser ensam eller som ett par kan en mindre modell vara tillräcklig. Om du däremot har en större familj eller ofta tar med vänner på resan, kan en större modell med fler sovplatser och utrymmen vara mer lämplig.
 • Hur ska den användas? Det är viktigt att tänka på hur du planerar att använda husvagnen. Om du vill resa långa sträckor och besöka många olika platser kan en lättare och mer bränsleeffektiv modell vara bäst. Om du däremot planerar att stanna på en plats under längre tid kan en större och mer lyxig modell med alla bekvämligheter vara att föredra.
 • Hur mycket förvaring behövs? Finns det tillräckligt med skåp och förvaringsutrymmen för allt du vill ta med dig?
 • Hur mycket vill du investera? Tänk på din budget. Det finns husvagnar i alla prisklasser, så det är viktigt att hitta en som passar både dina behov och din plånbok.

Bästa tiden för husvagnsköp

Tajming är allt. Även om det kan vara frestande att göra ditt köp precis innan semestersäsongen, finns det flera anledningar till varför det kan vara klokare att vänta eller att välja en annan tid på året.

Fördelar med att köpa under lågsäsong

 • Bättre priser: Under höst och vinter, när efterfrågan är lägre, tenderar återförsäljarna att erbjuda mer attraktiva priser och lukrativa erbjudanden. Detta är en utmärkt tid att förhandla om priset och hitta en modell som passar både dina behov och din budget.
 • Större utbud: Under lågsäsongen är utbudet ofta större, vilket ger dig möjlighet att noggrant jämföra olika modeller och hitta den som bäst passar dina önskemål och krav.
 • Mindre stress: Att köpa under lågsäsong innebär ofta mindre stress och mindre trängsel hos återförsäljarna, vilket ger dig mer tid och utrymme att fatta ett välgrundat beslut.

Tänk på modellårsskiftet

Ett annat bra tillfälle att köpa husvagn är när återförsäljarna börjar fasa ut föregående års modeller för att göra plats för nya. Detta kan vara en gyllene möjlighet att göra ett kap, särskilt om du inte har något emot en modell som inte är den allra senaste.

Husvagnssemester

Att semestra med husvagn är en unik upplevelse. Du har möjlighet att upptäcka nya platser i din egen takt och kan stanna var du vill. Men det kräver också planering. Se till att du har allt du behöver med dig och att du känner till reglerna för de platser du besöker.

En annan aspekt är att du kan vara nära naturen. Många campingplatser ligger i vackra naturområden där du kan njuta av friluftsliv och vackra vyer.

Regler för uppställning av husvagn

Att ställa upp husvagn ingår inte i allemansrätten, och om du väljer att övernatta på rastplats får du stanna i högst 24 timmar på vardagar, alternativt något längre under helgen, enligt Naturvårdsverket.se. Många kommuner har särskilda platser avsedda för uppställning. Kolla på din kommuns hemsida för mer information.

Det är också viktigt att tänka på grannarna när du ställer upp din husvagn. Se till att du inte blockerar någons utsikt eller skapar oljud som kan störa andra.

Dra husvagn - regler

Du får inte dra en husvagn som väger mer än vad ditt körkort tillåter. Se till att du har rätt behörighet för att undvika problem.

Säkerställ också att alla kopplingar är korrekt fästa och att belysningen fungerar som den ska innan du ger dig ut på vägarna.

Vikten

Vikten får inte överstiga det som står angivet i ditt registreringsbevis.

Om du planerar att lasta den för tungt, bör du vara extra uppmärksam. Överlast kan leda till att husvagnen blir instabil på vägen och i värsta fall kan det leda till en olycka.

Läs mer hos Transportstyrelsen.

Vinterförvaring

Se till att den står på en säker plats där den inte riskerar att skadas av väder och vind. Det finns särskilda förvaringsplatser för detta ändamål.

Det är också bra att se över underhållet av din husvagn under förvaringstiden. Se till att den är ren och torr innan du ställer in den för vintern och kontrollera regelbundet att allt är i ordning.

Husvagn vs. husbil

När du överväger att investera i ett rullande hem för dina resor står du ofta inför valet mellan husvagn och husbil. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och det bästa valet beror på dina personliga preferenser och hur du planerar att använda det.

Husvagn

Husvagnen är ett boende som du kopplar till din bil och drar efter dig. Den största fördelen är flexibiliteten. Du kan parkera den på en campingplats och sedan använda din bil för att utforska omgivningen, utan att behöva packa ihop varje gång. Dessutom kan initialkostnaden vara lägre än för en husbil. Men det kräver också att du har en bil som kan dra den, och du behöver tänka på viktbegränsningar och kopplingsfärdigheter.

Husbil

Husbilen är ett fordon med inbyggt boende. Den största fördelen med en husbil är bekvämligheten. Allt du behöver finns inom räckhåll, och du behöver inte oroa dig för att koppla eller okoppla något. Det kan också vara lättare att manövrera på trånga platser jämfört med en bil med en stor husvagn efter sig. Men husbilar kan vara dyrare både i inköp och underhåll, och du kan behöva en särskild körkortsbehörighet beroende på dess storlek. Kolla vår guide om husbilar.